PROJECT Vreemde(n)disco

 

Ontstaan

Een jaar geleden mondde mijn onvrede en machteloosheid ten opzichte van de polarisatie in de samenleving uit in het idee van de Migrantendisco: een guerilla initiatief waarbij vreemden van elkaar uitgenodigd worden om met elkaar in gedans en in gesprek te gaan. Omdat het kan én omdat het nodig is.

Movement

In eerste instantie pakte ik het meteen grootschalig aan: de NS werd benaderd voor het gebruik van de ontmoetingshal op Utrecht CS, Amnesty en andere experts werden gevraagd inhoudelijk content op de verschillende onderwerpen aan te leveren, HiFi Klubben wilde het geluid faciliteren, tientallen organisaties zegden toe in verschillende stadia van de ontmoeting een rol te spelen.

Maar één specifieke gebeurtenis gooide de hele organisatie op: tijdens een ludiek diner in café De Zaak (waarbij het BYO concept maximaal werd opgerekt door met een groep wellustigen in galakleding een tiengangen maal te nuttigen in de zaak) werd duidelijk dat je moet terugkeren naar de basis als je echt contact wilt maken. En dat het niet de randvoorwaarden zijn die de ontmoeting faciliteren, maar enkel een paar welwillende burgers die elkaar ondanks vele verschillen graag in het midden ontmoeten.

Want als ogenschijnlijk linkse intellectuelen vanuit een ‘welkom vluchtelingen’-hoek in staat zijn om met ogenschijnlijk anti-azc demonstranten elkaar in het midden te ontmoeten, dan is samen dansen peanuts.

Resultaat

6 april vertrokken we voor het eerst in de miezer naar het stadsplateau. In het volle zicht van B&W en een deel van ons ambtelijk apparaat.

 

Inmiddels vond afgelopen 13 december de vierde Vreemde(n)disco plaats, die begon met een chachacha met burgemeester Jan van Zanen (lees hier zijn eigen verslag in zijn dagboek) en eindigde in een grote polonaise op de beats van Skip&Die.

Inmiddels zijn we druk in gesprek voor nieuwe Vreemde(n)disco in Utrecht maar ook op andere plekken.

Vervolg

Blijf de hoogte van de ontwikkelingen via de facebookpagina van de Vreemde(n)disco en organiseer zelf een Vreemde(n)disco met behulp van de tutorial.